tisdag 2 juni 2015

Vad är ett folkmord?

I artikeln "Vad är ett folkmord?" publicerad på DN.se (2010-03-17) skriver Jenny Stiernstedt att "Ett folkmord är uppsåtligt dödande som syftar till att utplåna delar av,  eller en hel folkgrupp, utifrån ras eller etnisk, nationell, eller religiös grund. Just uppsåtet är viktigt i formuleringen; det är vad som skiljer folkmord mot andra brott mot mänskligheten."

"För att en händelse ska defineras som folkmord krävs att den också behandlas som sådant i ex en tribunal eller liknande domstol" säger Ove Bring, professor i folkrätt i samma artikel.



1948 skrevs en konvention som kallades Folkmordkonventionen i FN. I den räknas fem förbjudna handlingar upp som gäller folkmord. Dessa handlingar är "Att döda, att skada - såväl psykist som fysiskt, att medvetet utsätta människor för svåra levnadsförhållanden, att förhindra tillökning, att tvångsförflytta barn". Att FN antog denna konvention är bra men trots att konventionen antogs föll den allra första domen inte förrän 1998 då folkmordet i Rwanda dömdes. 

(Vad är ett folkmord? Av: Jenny Stiernstedt)


Innan förintelsen blev man väldigt sällan ställd till svars när man begått brott mot mänskligheten vilket är en stor skillnad till tiden, efter förintelsen, då människor med makt (över folkgrupper) samt myndighetsutövare kan ställas till svars. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar