torsdag 4 juni 2015

Folkmordet-Irak

Vad menas med folkmord?
24 augusti 1941 uttryckte sig Winston Churchill profetiskt. Det han sa var “We are in the presence of a crime without a name.
Den som gav brottet detta namn är Raphael Lemkin.
Det som menas med folkmord kan vara att utplåna delar av världen eller utplåna någon vid en annan ras, om man har en religiös grund och om man är nationell.
Folkmord är olagligt och om det sker ett folkmord så ses det som ett brott mot de mänskliga rättigheterna.
Det värsta folkmordet i modern tid är Förintelsen.
Massor av judar dödas, kring 6 miljoner.
Folkmordskonventionen i FN skrevs 1948. Det togs upp att det var fem förbjudna handlingar som gäller för folkmord.  
De fem handlingarna är “att döda”, “att skada” (för dessa två gäller det både för psykiskt och fysiskt), “att utsätta människor för svåra levnadsförhållanden”, “samt att förhindra tillökning och att tvångsförflytta barn”.


FOLKMORD I IRAK.


Irak ligger i västra Asien och gränsar till Turkiet i norr, Syrien i nordväst, Jordanien i väst, Iran i öst och Saudiarabien och Kuwait i söder. Området kallades för Mesopotamien under antiken, och betraktas allmänt som en av de första civilisationerna. Namnet Irak betyder "två ådror", vilket syftar på floderna Eufrat och Tigris.


I Irak mellan februari och september 1988 så mördades minst 50 000 kurder. Offrena bodde i norra Irak.
Staden Halabja är den mest välkända platsen som utplånades, där dog det ungefär 5000 människor. Dom attackerad av senapsgas och saringas.
Det folkmordet kallas Anfal, det utfärdades även i 8 stycken steg.
Man skulle kunna säga att Anfal betyder något som “förstörelse” eller “plundring” på arabiska.
Människor som inte hade lytt order att försvinna från de sk. förbjudna områdena tvångförflyttades, sattes i läger,sköts eller mördades med kemiska vapen, som nervgas.

Folk behandlades väldigt dåligt.
Folk som inte lydde order blev tvångsförflyttade och sattes i läger.
Dessa läger var väldigt lik koncentrationslägrerna under världskrigen, där dom sköts eller mördades med kemiska vapen, som nervgas.
Saddam Hussein mördade väldigt många kurder med olika kemiska vapen som till exempel senapsgas och saringsgas och därför säger man att det är folkmord.


HUR DET ÄR JUST NU I IRAK - Situationen i Irak är mycket allvarlig och läget är akut. FN säger att minst 1,2 miljoner människor är på flykt. Extremiströrelsen Islamiska statens (IS) attacker i norra Irak har tvingat hundratusentals på flykt och IS har gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.  
Usa försöker även hjälpa folket från Irak, dom flygbombar ställen där IS finns och är.
Jalal Talabani är president i Irak nu.  
Som jag tidigare nämt så handlar det om IS.
Det är väldigt mycket konflikter mellan regeringen och IS. Det har skapat många dödsfall
 

FN:s människorättskommissarie Navi Pillay har uttalat sig om situationen i Irak och sagt att IS ligger bakom ”brott mot mänskligheten” då de i norra Irak sedan början av augusti gjort sig skyldiga till avrättningar, påtvingade konverteringar, kidnappningar, slaveri, våldtäkter, förstörelse av religiösa platser och belägring av städer på etnisk och religiös grund.
Det värsta exemplet på folkmord är de åtta attacker som genomfördes mot de kurdiska områdena från februari till oktober 1988 och som beskrivits i rapporter från bland annat Human Rights Watch.
David Gaunt som är professor i historia vid södertörns högskola och som har studerat Anfalkampanjen, han säger att en del av skulden ligger på de andra länderna som visste vad som pågick men att dom inte gjorde något åt det.
På sateliterna som var utsatta under kriget mellan Irak och Iran så syntes det bara att byarna försvann.


USA skyllde på att det var Iran som hade gjort det, alltså att det hade varit Iran som hade släppt ut gasen.
Dom som fördömde Irak var de skandinaviska länderna, Australien, Kanada och Europaparlamentet. Så USA var inte ensammen att reagera.


 
Det användes propaganda i Irak. Det rörde sig mycket om bilder på Saddam Hussein överallt, det kunde vara från en affisch till i en klocka. Han ville tala om för folket hur bra han var, man kunde även se han i tidningarna.


Anledningen till folkmordet i Irak är att  Saddam och Husseins administration var mycket byråkratisk. Om man ska förklara vad byråkratisk betyder så skulle man säga en organisationsform där allt arbete bedrivs engligt bestämda regler. Med noggrannhet.
Bland annat hade regimen före Anfal genomfört en registrering av människor baserad på deras etniska tillhörighet. Vilka som var kurder fanns tydligt dokumenterat och kunde användas under folkmordet. Efter Kuwait-kriget hittades noggranna anteckningar om varje beslut under Anfal. Dessa dokument visade att det kurderna utsattes för, hade haft en mycket större omfattning än vad man tidigare trott. Dokumenten visade också tydligt att det var fråga om ett folkmord, eftersom kampanjen uteslutande riktat sig mot kurdiska byar och kurder. Bland annat hittades en order, undertecknad av al-Majid, om att alla som befann sig i byarna i en del av det förbjudna området skulle tillfångats och förhöras och att alla män mellan 15 och 70 sedan skulle avrättas.
År 1968 tog Baathpartiet makten under generalmajor Ahmed Hassan al-Bakr.
Den som blev vice president och regimens starke man som manövar sig framåt och kallas Saddam.
För att Saddam gjorde allt för att få kurdernas mark, han mördade alla som var i vägen.
 
 
Mina åsikter hur det skulle varit att leva i landet och vara med om detta brott - Jag skulle ha tyckt de varit hemskt. Förstår inte tex Saddam kunde mörda så många kurder, att han kunde göra allt för att få kurdernas mark. Jag tycker det är fel. Man skulle gå runt med och vara rädd hela tiden, då man kunde bli ihjäl gasad osv.
Om jag var kurd och levde i det landet, vid det tillfället, så skulle jag vara livrädd, vad som skulle hända, om något hände med min familj osv.
 
 
 
 
Källor: Levnadshistoria, Aftonbladet, Amnesty och Wikipedia.
Jag tror att mina källor är rätt så trovärdiga, tror mer på levndadshistoria och Amnesty än Wikipedia, för Wikipedia är inte lika trovärdigt, då det alltid står olika fakta på olika "sidor" på wikipedia.
 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar