onsdag 3 juni 2015

Folkmord Rwanda

Vad menas med Folkmord?
Folkmord mens med att man har en avsikt att utplåna folk med en annan nationell, etnisk eller religiös grund. Att tvångsflytta eller att förbjuda barnafödandet räknas mer eller mindre som ett folkmord.

Vilka förändringar har världen gjort efter förintelsen när det gäller brott
mot mänskligheten?
Efter förintelsen kan nu makthavare och myndighetsutövare ställas till svars. Till exempel för brott mot mänskligheten och för att ha implementerat lagar och regler som strider mot internationell rätt/folkrätt.

När Skedde folkmordet?
Folkmordet och brottet mot mänskligheten i Rwanda där 800 000 människor mördades skedde 6 april 1994 fram till juli samma år.

Ge exempel på, beskriv hur människorna behandlades? Motivera varför detta är ett folkmord eller ett brott mot mänskligheten. Använd begreppsförklaringarna från Levande historias hemsida.
Folket som bodde i Rwanda när folkmordet tog plats, speciellt folkgruppen tutsier och dem människor som var emot extremisterna mördades. Mellan 250 och 500 tusen kvinnor och flickor blev våldtagna under konflikten. Alice Mukaruinda var en av dem som överlevde konflikten i Rwanda. Alice kommer ifrån Nyamata, som ligger söder om Rwanda. Hon vara bara 31 år när konflikten inleddes. Hon såg sin sexmånaders bebis huggas ihjäl av en machete, hon förlorade själv en arm. Alice sjöng i kören innan händelsen, men redan där beskriver hon hatet mellan dem två folkgrupperna. Hennes pastor predikar om att hennes folk (tutsier) är kackerlackor och inte har några mänskliga egenskaper. Lite vad Hitler sa om judarna. De är då ett folkmord för att dessa extremister riktade in sig på en etnisk grupp, tutsierna i detta fall.

Hur kunde det hända?
Folkmord sker aldrig av en slump, det tar tid att planera och organisera ett folkmord. Det finns alltid varningssignaler. I Rwanda så reagerade man inte så väl på dessa varningssignaler. FN's fredsstyrkor försökte varna världens ledare men dem bara ignorerade varningarna. Till och med journalister som var där sa bara att det var ''strider mellan rivaliserade stammar''. Detta bidrog också till att världen ledare inte brydde sig. RTLM var en radio station som utnyttjade historien om tutsiernas privilegier och hutuernas nackdelar, och byggde på skräcken inför ett väpnat uppror för att mobilisera befolkningen. De drev på dem in i ett våldsamt hat och våld, till stor del riktat mot tutsierna. Den 6 april 1994 så omkom Rwandas president i ett flygplansattentat, det var startskottet för kriget.

Hur användes propaganda? Användes propaganda?
Det började med att en tidningen Kangura publicerade ''hutuernas tio budord'' mot tutsierna. Dessa ti o budord beskrev då kortfattat hur hutuerna var bättre och att tutsierna var oärliga, man kunde inte lita på dem i till exempel i en affär(dem lurade en typ). Alla hutuer som gick emot dess budord var då förrädare, en hutu som hade ett förhållande med en tutsi kvinna ansågs också som en förrädare. Radiostationen RTLM spred då också propaganda(se ovan), dem sa att tutsierna hade det lätt och att dem hade privilegier och hutuerna fick kämpa.

Hur anser du att det hade varit att leva i landet?
Det beror på vilken grupp(sida)jag hade kommit ifrån, om jag hade kommit ifrån tutsier så hade jag förmodligen levt i skräck, dött eller flytt landet, om jag hade varit hutu så hade jag inte oroat mig så mycket för min säkerhet men för andras säkerhet. Jag hade också om jag hade varit tutsi försökt slåss för mina rättigheter även fast jag riskerar mitt eget liv.

Vart ligger landet?
Rwanda ligger ungefär i mitten av Afrika, och har sin landgräns i väst med Kongo. Rwanda ligger också ungefär 49 mil ifrån Lake Victoria.

Hur är landet idag?
Idag är landet sisådär, människor blir fortfarande hotade av militären. Några av dem som slåss för mänskliga rättigheter har blivit gripna för att dem tydligen bröt mot någon lag. 2014 sa presidenten Kagame att dem som vill ''ta landet ur rätt riktning'' skulle blir gripna eller så illa att dem dödas. JoelMutabazi och 15 andra vart gripna för dem hade enligt presidenten Kagame försökt konspirera emot staten och fick livstid i fängelse. Han fick senare åka till Camp Kami 2010 och 2011, där torterades han. Han flydde sedan till Uganda, där var han skyddad under den ugandiska myndigheten. 2013 blev han kidnappad och sändes olagligt tillbaka till Rwanda.

Hur beskriver de år 2014 när det gäller de mänskliga rättigheterna? Hur går det för världen och Sverige i dag? Ge exempel på kritik som Sverige och eget valt land fått.
Amnesty säger att 2014 var ett katastrofalt år för dem miljoner människor som drabbades av våldet. Omvärldens reaktioner på konflikter och de grova övergreppen som begås av staten såväl väpnade grupper. Till exempel Islamiska Staten, den nigeriska islamist gruppen Boko Haram och Al Shabab. Väpnade grupper begick övergrepp i minst 35 länder. I takt med att människor i allt högre utsträckning utsätts för barbariska attacker och förtryck, har världssamfundet i stort sett stått vid sidan av och tittat på. På grund av de fem permanenta medlemmarnas vetorätt och egna politiska och ekonomiska intressen har FN:s säkerhetsråd inte kunnat agera på kriserna i Syrien, Irak, Gaza, Israel och Ukraina, trots de fruktansvärda övergrepp.

Sverige: Vad gäller Sverige så säger Amnesty bland annat att FN:s kommitté mot tortyr rekommenderade Sverige att införa tortyr som ett kriminaliserat brott i svensk lagstiftning. En annan fråga som lyfts upp är den databas som polismyndigheten i Skåne innehaft och som innehöll uppgifter om cirka 4000 romska personer samt personer med anknytning till romer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar