onsdag 3 juni 2015

Folkmordet i Kina, Jonatan

Vad är folkmord?

Folkmord kan definieras som utrotande av ett stort antal människor som t.ex befolkningen i ett land eller en etnisk folkgrupp. Ett annat ord för folkmord är ordet genocid som består av grekiskans genos som betyder ras eller stam och latinets cide som betyder mord. Folkmord är förstås olagligt och ses som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Det finns många olika orsaker till ett det sker folkmord i världen men det beror ofta på maktbegär, rasism, politiska problem och svårigheter med ekonomin. Folkmord har alltid funnits i mänsklighetens historia och det är någonting som är svårt att komma ifrån men idag strävar de flesta av världens nationer att se till att folkmord inte sker. Alla vet hur förödande folkmord är och det är något man vill hålla så långt borta som möjligt.

Förintelsen är en av de största och värsta folkmorden i modern tid. Omkring 6 miljoner judar dödades av nazisterna under Adolf Hitlers ledning. Även andra mindre etniska folkgrupper utsattes som t.ex romer samt polacker, funktionshindrade och homosexuella. Efter förintelsen tog världen ställning till att saker behövde ändras gällande de mänskliga rättigheterna. Innan förintelsen var lagarna om mänskliga rättigheter inte så hårda eller tydliga. Det fanns ingenting som sa att man som ledare för ett land inte kunde bestämma helt över sitt folk när de var innanför landets gränser. Man kunde också räkna med att komma undan om man var ansvarig eller delaktig i ett folkmord, i alla fall i de flesta av fallen. Reglerna var inte så stränga för dem som låg bakom allting. Det fanns heller inga lagar som så att man som nation behövde ta emot flyktingar. Det var först efter förintelsen som dessa villkor ändrades. Efter andra världskriget kunde ledare ställas till svars och straffas ifall de brutit mot folkets mänskliga rättigheter. De hade heller inte längre full kontroll över sitt folk. Det blev nu också lag på att länder måste ta emot flyktingar ifall dessa är i nöd och riskerar att skadas eller dödas i sitt hemland. Att de här lagarna finns idag har räddat många människors liv.

Folkmord finns kvar idag och det är någonting vi inte verkar kunna ta oss ifrån. På Amnestys hemsida kan man läsa nyheter om brott mot mänskliga rättigheter. Tidigare idag läste jag att Marockos polis använder tortyrmedel som t.ex misshandel, smärtsamma stresspositioner, kvävning, simulerad drunkning, psykiskt våld och sexuellt våld för att tvinga fram information och bekännelser från fångar samt för att tysta aktivister. Detta är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och det är skandalöst att något som detta kan förekomma. I det här fallet är det inte en terrorgrupp vi pratar om utan en poliskår. Ingen ska behöva genomgå tortyr på det här sättet även om man är en brottsling.

Folkmordet i Kina

Mao Zedong var namnet på Kinas president mellan åren 1943 och 1976. Han ledde kommunistpartiet i Kina och besegrade nationalisterna i det kinesiska inbördeskriget som slutade år 1949. I och med detta räddade han Kina från nationalismen men i utbyte gav han landet kommunismen. Mao Zedong styrde Kina med kommunism fram till sin död 1976. Det som hände i Kina under Zedongs styre var väldigt likt det som hände i Sovjetunionen under Stalins ledning. Zedong dödade alla som sade emot kommunismen och förföljde folk som hade annan härkomst än de vanliga kineserna. Detta skedde under Zedongs regeringsår. Det finns inte så mycket fakta om hur människorna i Kina behandlades under den här hemska tiden men de var antagligen rädda och kände sig förtryckta. Sammanlagt bar Mao skulden till att 40-70 miljoner personer under sin regeringstid. Han är idag känd som en av världens värsta diktatorer.

Anledningen till att det här hände var dels att Mao Zedong ville utrota alla hot mot honom och kommunismen men det var även på grund av misslyckade försök att massmobilisera och industrialisera samhället. Just detta skedde år 1958 och det slutade med att stora delar av det kinesiska folket svälte och dog. Mao ville också göra en kulturrevolution i Kina mellan åren 1966 och 1976. Även detta misslyckades stort och slutade med att många nejsägare dödades eller förvisades. Jag hittar ingen fakta som säger att Mao använda sig av propaganda under den här tiden men söker man på Google Bilder kan man hitta några affischer som höjer upp den kinesiska regeringen. Så man kan nog säga att han använde propaganda. Hur effektivt det var går dock inte att säga.

Att leva i Kina under Mao Zedongs tid hade varit en fruktansvärd upplevelse så länge jag inte hållit med hans sätt att regera på. Det gör jag dock inte. Jag ser inte kommunismen som svaret till samhällsproblemen och jag tycker inte att påskyndad industrialisering är särskilt klokt när landets pengar går åt till det istället för mat åt folket. Om jag levt i Kina under Mao Zedongs regeringstid hade jag blivit tvungen att hålla mina åsikter för mig själv. Jag hade inte kunnat tala ut får då skulle jag riskera att bli dödad. Hade jag ändå hållit med Mao hade jag i vilket fall som helst haft problem under svälttiden. Att ha en annan åsikt skulle knappast ha gjort mig mätt.

Kina är idag ett av världens ledande industriländer. Nästan alla produkter vi köper här i Sverige är tillverkade i Kina. Detta beror på att Kina använder enorma mängder billig arbetskraft varav en stor del är barn. Kina ligger i sydöstra Asien söder om östra Ryssland och gränsar till Stilla havet. Landet är att av de största i världen både till ytan och befolkningen. Idag är det fortfarande problematiskt i Kina men inte lika illa som det var under Mao Zedongs tid. Folket har fortfarande inte rätt att uttrycka sig som de vill utan att de riskerar att bli omhändertagna av lagens långa arm. Det är även så att mindre etniska grupper som tibetaner och mongoler blir diskriminerade av andra och såklart så är en stor del av industrin i landet uppbyggd på barnarbete med pinsamt låg lön och skamligt dåliga arbetsförhållanden. Detta är bara några exempel på samhällsproblem som finns i Kina idag.

Hur ser det ut i världen idag?

Idag ser det bättre ut i världen än det gjort på många år men det skulle ändå kunna vara mycket bättre. Enligt organisationen Amnestys årsrapport var 2014 ett katastrofalt år. De mänskliga rättigheterna kränktes i 160 olika länder det året. Visst skedde det förbättringar inom vissa områden år 2014 men det skedde dock även många försämringar. Brotten som skett mot de mänskliga rättigheterna i de olika länderna året 2014 är krigsförbrytelser, väpnade grupper som begått övergrepp, försämrad situation för flyktingar, begränsad yttrandefrihet, fängslande av personer som endast använt sina grundläggande rättigheter, bristfälliga rättegångar, tortyr, förbud mot abort och förbud mot samlag mellan homosexuella. Genom att studera Amnestys lista ser man att tortyr är det som skett i flest länder. 131 stycken står det. Detta är förstås inte glädjande nyheter men det är sanningen. Det är viktigt att sanningen inte hålls gömd så att andra kan se vad som egentligen händer ute i världen för om man vet vad som händer kan man vara med och motverka det.

Enligt min åsikt ser det väldigt bra ut i Sverige idag gällande de mänskliga rättigheterna. Det kan alltid förbättras men vi ligger ändå steget före många andra länder. Vi har yttrandefrihet, demokrati, inga dödsstraff eller tortyr, rätten att vara som vi vill, rätt till privatliv, inget tillåtet barnarbete och vi är bra på att lära ut allas lika värde i samhället. Detta är bara några av de sakerna som är bra i Sverige men vi har dock fått kritik. Bland annat av FN som säger att det är för mycket rasism, främlingsfientlighet och diskriminering av mindre etniska folkgrupper i Sverige och det bryter mot lagarna om de mänskliga rättigheterna. De vill att Sverige ska ha hårdare straff för hatbrott i framtiden än det är idag (källa: artikel från SvD 26/1 2015).

Källor


amnesty.se

levandehistoria.se

sv.wikipedia.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar