torsdag 4 juni 2015

Folkmord i Sudan, Ellen L

När skedde folkmordet och brotten mot mänskligheten i Sudan?
Folkmordet och brotten mot mänskligheten i Sudan skedde innan juli 2010, men det var i juli 2010 som Sudans president blev anklagad för folkmord. Sudans president var Omar al-Bashir och han ledde en militärkupp 1989 och pågrund av att han ledde en militärkupp blev han försvarsminister. Omar al Bashir blev  sen president på 1993-talet och som president förbjöd han politiska partier och han införde sharialagar. Han blev anklagad av den internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) för att han medvetet och personligen har försökt utplåna folkgrupperna Fur, Masalit och Zaghawa som traditionellt har levt i Darfur. Det är ett folkmord för att Omar al Bashir plågade fysiskt nationella och etiska grupper.


Hur behandlades människorna?
Människorna i Darfur drabbades hårt och i tio år fick de vara med om krig, svält och konflikter. Det var många människor som flydde och de var rädd för att återvända tillbaka. Mer än hälften av befolkningen vill fortfarande ha hjälp utifrån landet. Det var många människor som dog pågrund av konflikten i Darfur och de flesta dog av svält,sjukdomar och undernäring.



Hur kunde det hända?
Det är många och komplicerade orsaker till konflikten i Darfur. De etniska grupper har i alla tider tvistat om mark,vatten och boskap. Tvisterna har lyckats lösa på traditionellt sätt och ofta utan våld. Det finns många etiska grupper och stammar i Darfur och alla är muslimska. De var invecklade förhållande mellan de olika stammar och en del grupper är företrädevis och bofasta lantbrukare och några var boskapsskötande. På 1970-talet införde regeringen i Khartoum administrativa förändringar i ett försök att modernisera landet. Förändringen som kom till Darfur gjorde att de traditionella sätt att lösa tvister blev sämre och Darfur delades i tre delstater. När Darfur delades i tre delstater försvan stammarnas kollektiva makt. Efter det  satt Khartoum nya myndigheter med både verkställande och rättslig makt på delstats nivå och utnämnde lokala ledare som var lojala mot centralregeringen, utan att bry sig om att det fanns traditionella ledare som var erkända av folket.

Hur anser du att det hade varit att leva i landet och vara med om detta brott?

Ingen människa vill vara med om hemska saker men ändå händer det hemska saker runt om i världen. Att få vara med om krig och konflikter här i världen är hemskt och att man under krig ska behöva behöva fly och lämna sin familj är fruktansvärt och man kanske aldrig få se dem igen. Pågrund av allt krig och konflikter mellan länder får oskyldiga människor ingen mat och dör av undernäring och det är inte rättvist och jag önskade att jag kunde göra något. Jag tycker det är  bra att Förenta nationen har kommit till för att kunna stoppa krig och konflikter runt om i världen och göra så att alla människor runt om kring mår bättre.


Vart ligger landet?
Sudan är ett land i Nordafrika som anses vara en del av Mellanöstern. Några länder som Sudan gränsar till är Egypten i norr, Röda havet i nordost och Sydsudan i söder.Sudan är Afrikas tredje största land och majoriteten av befolkningen i Sudan är muslimer. Det bor över 40 miljoner i Sudan. Hälften av befolkningen räknas som araber och många av invånarna lever i flyktingläger på grund av inbördeskrig. Det är främst i området Darfur som invånarna lever i flyktingläger. Sudans huvudstad är Khartoum som ligger mitt i landet utmed Nilen.

Hur är det i landet i dag?

Än idag är det fortfarande konflikter i Sudan och landet styrs av en diktator. Människorna försöker än idag fly från landet pågrund av konflikter och fattigdom.

Hur är det i världen?

Under 2014 har Amnesty International rapporterat om mänskliga rättigheter runt om i världen. Det har gjorts framsteg på vissa områden men det har även försämrats i många områden. Pågrund av att det hade försämrats i vissa områden blev det katastrofalt år 2014 för alla miljoner människor som drabbades av våldet. Omvärldens reaktioner på konflikterna och övergeppen som begås av stater har varit skamliga och ineffektiva. För 70 år sedan bildades förenta nationerna för att människorna aldrig igen ska behöva vara med om fasorna från andra världskriget.
Förenta nationen kom till för att stoppa allt krig och försöka få alla länder att sluta fred. Under 2014 var det också vapenhandel det var blodigt och länder som använde vapen drabbade oskyldiga människors  liv. Det var länder som USA, Kina, Kanada och Indien och Amensty uppmanade länderna ansluta sig till ATT. Förenta nationen hoppades att med deras hjälp kommer världen bli bättre och om länderna börjar och lösa sina konflikter utan våld så är det början till en bättre värld.  Amnesty tar upp att FN:s kommitté mot tortyr och rekommenderade att Sverige skulle inför tortyr som ett kriminaliserat brott i svensk lagstiftning.

Källor:






http://www.amnesty.se/nyheter/amnestys-arsrapport




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar