onsdag 3 juni 2015



Folkmord, Zackarias 9A

Vad menas med folkmord?
Folkmord menas med att man har en avsikt att utplåna eller delvis utplåna folk med en nationell, religiöst eller etniskt grund. Att förbjuda barnafödandet och tvångsförflytta folk, räknas också mer eller mindre till ett folkmord. Ett folkmord kan ha förödande konsekvenser om man utrotar ett visst land eller religiös grupp, försvinner en viktig del av samhället.

Osmanska riket
Folkmordet " storhetstid " varade mellan 1914-1915, men pågick i mindre skalla ända fram till 1923. Folkmordet skedde i det dåvarande Osmanska riket, där det ingick delar som sydöstra Europa, Mellanöstern, norra Afrika och delar av Asien. Det osmanska riket nämns ofta som Turkiet, men det är fel. Turkiet är mindre och ingår bara i världsdelar som Europa och Asien. Osmanska rikets grundare hette Osman I och tillsammans med turkiska nomader flyttade de in till Anatolien och spred Islam.

Osmanska rikets historia började i slutet av 1200-talet och det var Osman I som grundade riket att ha erövrat stora områden i Anatolien och Balkan fortsatte det Osmanska riket att växa ända fram till 1700/1800-talet.

Under 1800-talet var det osmanska riket mycket krisdrabbat och man förlorade stora landsområden då en rad med kristna nationer på Balkan ön frigjorde sig från det turkiska styret. Samtidigt som det osmanska riket tappade stora områden väcktes det misstankar om att olika minoriteter inom riket blev självbestämmande. Då blev det en jobbig situation mellan osmanska härskarklassen och den armeniska medelklassen. Armenierna som var utestängda från riket började känna sig diskriminerade och de började ställa krav på en rättvisare behandling med samma rättigheter som muslimerna hade inom riket.

Vid 1800-talets slut uppstod det olika förföljelser och ett försök att lösa en del av kraven som armenierna hade krävt ( den armeniska frågan ) vägrade den osmanska regeringen att acceptera några som helst reformer pga rädslan att det osmanska riket på lång sikt skulle förlora Armenien. Mellan åren 1894-1896 dödades över 100 000 armenier och ytterligare lika många tvingades att lämna sina hem. Hela samhället tömdes på de armeniska invånarna. Detta brukar inte nämnas som ett folkmord utan mer en viktbalans i riket så de största hoten avlägsnades och den gamla ordningen fanns kvar.

År 1908 i  skedde det en statskupp och ungturkarna tog över makten inom riket. Deras plan var att skapa en helt muslimsk stat utan andra minoriteter och det fick verkligen fäst inom riket. Armenierna sågs nu ännu mer som illojal folkgrupp som splittrade upp landet. Under första världskrigets utbrott bildade det osmanska riket under ledningen av den 35:e Sultanen Mehmet V en pakt med Centralmakterna (Tyskland, Österrike/Ungern) mot motståndarna Storbritannien, Frankrike och Ryssland. Den 24 april 1915 anser man att folkmordet drog igång. Natten mellan den 24 och 25 april arresterades, deporterades, fängslades och mördades flera hundra armeniska ledare, både politiska, intellektuella och religiösa ledare i den osmanska huvudstaden Konstantinopel. Under de närmsta veckorna mördades tusentals ledare. Folkmordet skedde på massa olika sätt det var allt från, avrättningar, hungersnöd, att brännas till döds var också vanligt. Kvinnor våldtogs och såldes på slavmarknader. Barn togs från sina föräldrar för att uppfostras som muslimer. Eftersom att barnen tvingades att byta familjer fick de oftast en dramatisk uppväxt som följde med dem hela livet. Dessutom brändes kyrkor och andra viktiga byggnader ner.

I nutidens Turkiet förnekar turkarna allt som har med folkmordet att göra, de säger att det inte har hänt. Genom bevis från olika länder och inblandade vet man att det har hänt och frågan är om det kan hända igen?

Hur kunde det hända?
På grund av att folk tycker olika om vad som är rätt och fel kan en liten sak utvecklas till en stor sak. Sådant här händer konstant i världen vare sig det handlar om vems leksak det är eller vems religion som är bäst. I detta fall var det det osmanska riket som var rädd att förlora mer av sitt rike och bestämde sig för att nästan utrota den kristna tron inom riket.

Användes propaganda?
Det osmanska var lite diskreta och förnekade deras folkmord och betedde sig inte så samma sätt som Hitler och Stalin gjorde på sina propaganda affischer, med lögner och falska hopp. Osmanerna spred så klart propaganda avsedd för att bringa fram ett budskap och väcka positiva och negativa känslor om vad som var rätt och fel. Deras propaganda kallas ibland för en " förnekelse propaganda "

Hur hade det varit att vara med om det här
Att vara med om någonting sådant skulle vara hemskt, leva under hemska förhållanden under oroliga tider hade ingen människa på jorden tyckt om. Att bli deporterad och bortförd från sin familj och sedan bli tvungen att börja om på nytt i en helt okänd familj var nog en av de hemskaste sakerna som barn kunde vara med om. Jämför man barnen med vuxna hade barnen ofta en chans att överleva. Vuxna blev ihjälslagna, uppbrända, torterade, våldtagna osv...

Hur är läget idag
Enligt Amnestys årliga rapport beskriver de år 2014 som ett katastrofalt år för alla miljoner människor som har fått stå ut med våldet, samtidigt som vi andra står och tittar på. De nämner IS (Islamiska Staten) oroande utveckling i världen. Vapenhandeln nämns också där man vill att länder som USA, Kina, Indien, Israel och Ryssland ska ansluta sig till ATT. De hoppas att världen i framtiden tar ett större ansvar och löser problemen.

I Turkiet har den vagt formulerade anti-terrorlagstiftningen använts för att kriminalisera helt legitim användning av yttrandefriheten.

- Från Baga till Bagdad har regeringar försökt rättfärdiga brott mot mänskliga rättigheter med behovet av "säkerhet". Vad vi ser är oroande tecken på att ledare kommer att slå hårt mot protester, införa drakoniska anti-terrorlagar och teknik för omotiverad massövervakning som ett svar på säkerhetshot. Men reflexmässiga reaktioner är inte lösningen. De skapar en omgivning av förtryck där extremism kan frodas, säger Salil Shetty

I Sverige
Vad gäller Sverige tar Amnesty bland annat upp att FN:s kommitté mot tortyr rekommenderade Sverige att införa tortyr som ett kriminaliserat brott i svensk lagstiftning. En annan fråga som lyfts upp är den databas som polismyndigheten i Skåne innehaft och som innehöll uppgifter om cirka 4000 romska personer samt personer med anknytning till romer.

Att FN:s kommitté rekommenderar att Sverige inför tortyr tycker jag både är bra och dåligt. Det kan vara användbart i vissa fall, men om man ser det från en annan vinkel kan det vara lite extremt. 

Källor:
http://www.amnesty.se
http://www.levandehistoria.se
https://sv.wikipedia.org
http://www.historia2.se/historia123/?p=400

//Zackarias Jakobsson 9A













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar