fredag 5 juni 2015

Folkmord i Kina - Mao Zedong

År 1958 i Kina efter att ett inbördeskrig så ville Mao Zedong göra ett stort steg för kina. Han ville göra det genom massmobilisering av befolkningen för att skynda på att få fram en  industrialisering. det var ett experiment som misslyckades totalt, det ledde till att många svälte. Det blev en kulturrevolution som varade mellan 1966 och 1976 och Mao ville då minska på makthavare som var in på den kapitalistiska vägen. Han ville skapa en ny kultur som skulle passa in på ett socialistiskt samhälle. Under kulturreolutionen så förföljdes och förnedrades lärare, konstnärer och ämbetsmän. Man tvingade människor att flytta ut på landet och ca en halv miljon människor dog under kulturrevolutionen. 1949 började Mao att avrätta människor som han inte ville ha i vägen. Under åren 1949-1957 så avrättade han över 800 000 människor som var " klassfiender".

Man dödade flera tusen människor och miljoner människor fängslades eller förvisades. Han tog då ingen hänsyn till deras mänskliga rättigheter om frihet och straffade oskyldiga som inte hade gjort något. Efter utrensningar och kaos så hamnade landet i ekonomisk kris.  Det är ett folkmord så man inte tog hänsyn eller brydde sig om människornas rättigheter och gjorde vad man själv ville. Han dödade människor han inte tyckte " passade in" i det samhället som han ville ha.

Människor fick svälta, dem fick äta bark, jord och lera för att kunna överleva. Livet var hemskt för människorna som levde i kina under den tiden. Man såg ofta döda människor och hela livet var slitsamt. Man var även konstant rädd att säga fel saker så att fel människor skulle få veta då man kunde bli straffad

Detta hände för att Mao Zedong ville ha makten utan att det skulle finnas så många andra personer som kunde ha stort inflytande på hur samhället skulle styras. Han ville rensa samhället från dem som kunde göra uppror och dem som jobbade med estetiska arbeten. Han ville få fram en industrialisering och skapa an  ny kultur, då lät han folket svälta och många dog av den orsaken. När någon vill ha mycket makt så kan många göra vad som helst för att få den. Han lät människor lida och dödade många oskyldiga.
  Mao Zedong




Mao använde propaganda som olika slogans som tex,  " låt hundra blommor blomma och låt hundra tankeskolor tävla".  Även mycket affischer för att visa hur bra människorna kunde ha om de följe honom. 

Om jag skulle ha levt under den här tiden hade jag mått väldigt dåligt  både fysiskt och psykiskt. Om jag alltid skulle ha varit rädd för att säga fel saker och att kanske  när som helt bli bortskickad eller dödad då hade jag kanska börjat fundera om det var någon mening med att leva det förfärliga livet? Jag hade nog försökt att ha hopp om att det skulle bli bättre och att en dag skulle alla vara fria och leva hur man ville. När det väl blev bättre om jag fortfarande levde skulle jag varje dag ha bilder och tankar i huvudet som inte skulle försvinna, jag skulle vara ärrad hela livet för de hemska saker jag varit med om. Om en person tog bort mina mänskliga rättigheter som Mao gjorde för så många människor skulle jag känna mig värdelös. Jag har ingen mening om jag inte får leva ett liv utan fara och heltiden bli nedtryckt. Jag skulle hålla mina åsikter inom mig själv då jag inte skulle lita eller våga berätta högt vad jag tyckte om tänkte om saker. 

Kina ligger i asien som är norr om ekvatorn och är största landet i öst asien. Kina är även det landet som har den största befolkningsmängden i världen med 1,4 miljarder människor. Det är en värdigt stor skillnad om man jämför med Sverige som har 9 miljoner invånare. 

Idag förekommer fortfarande kränkningar mot människors rättigheter i kina. De människor som kämpar för människornas rättigheter kan utsättas för trakasserier, tortyr och annan misshandel. Man diskriminerar olika minoritetsgrupper och i år gick ett rekordantal arbetare ut i strejk och begärde bättre löner och arbetsförhållanden. De som bestämmer i kina håller saker hemligt och i mars häktades och torterades 4 jurister som undersökt rättutbildningscentrum i Heilongjiang-provinsen. En av fångarna berättar att dem blivit fast spända vid en stol, örfilade, sparkade och slagna med en vattenfylld flaska så han svimmat. dem hade senare fått en huva över huvudet, handfängslades och hängdes upp i handlederna medan dem blev misshandlade av poliser. Poliser som ska hjälpa människor, inte misshandla dem. Det är stor kränkning av deras rättigheter som människor. Staten har även förbjudit vissa religioner så om man utövar en av dem förbjudna så kan man riskera att hamna i fängelset. Dem jobbar även för att begränsa informationsfriheten, man fick inte skriva och visa vad som helst i tidning, tv och radio. Man har då nu tagit bort flera av de mänskliga rättigheterna som vi tycker är självklara. Kina har mycket som dem kan förbättra och ändra på, andra länder måste även se till att hjälpa de människor som lever i landet som inte kan göra något förutom att vara rädda att göra och säga fel saker. 

Dem använder även dödsstraff för människor som gjort dåliga saker som te.x mord. Fast någon gjort något hemskt ska man väl inte ta deras lv ifrån dem. Ta istället och ge livstid i fängelse men inte dödsstraff. Om personen fortfarande har familj som bryr sig om den personen så kommer dem förstöra för så många mer som är inblandade i personens liv. I fängelset får dem förstå och kanske göra upp för vad dem gjort. 

2014 var ett år då många människor drabbades av våld på olika sätt runt om i världen. För 70 år sedan bildades FN för att människor inte skulle behöva uppleva de fasor som var under andra världskriget. Men det hjälper inte, massivt våld och en enorm flyktingkris orsakas av våldet och krigen ute i världen. Amnesty uppmanar länder som Kanada, Usa, Kina, Indien och Ryssland att gå med i ATT, det internationella vapenhandelsföretaget. Så då skulle man ha mer koll över vapnen i landet så dem inte används på dåliga sätt. Världen kan förändras och behöver förändras på flera ställen och flera länder måste hjälpa till för att en förändring ska kunna ske. Alla människor ska ha tillgång till sina mänskliga rättigheter. Amnesty tar upp att FN:s kommitté mot tortyr rekommenderade Sverige att införa tortyr som kriminaliserat brott i svensk lagstiftning.  I kenya så riskerar nya säkerhetslagar att leda till så att det blir omfattande inskränkningar i yttrandefrihet och rörelsefrihet. 


Källor:

 http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:322710/FULLTEXT01.pdf

http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/kommunistiska-regimers-brott-mot-manskligheten/kina

https://www.amnesty.se/nyheter/amnestys-arsrapport/landavsnitt/kina/

https://www.amnesty.se/nyheter/amnestys-arsrapport/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar