onsdag 3 juni 2015

Folkmord Sovejetunionen Joakim 9A



Sovejetunionen

När skedde folkmordet och brotten mot mänskligheten i det land som du valt att studera? Brotten som begicks i Sovjet, Kina och Kambodja var under åren 1917-1989.

Ge exempel på, beskriv hur människorna behandlades? Motivera varför detta är ett folkmord efter ett brott mot mänskligheten. använd begreppsförklaringarna från levande historias hemsida. 
Människan kunde utsättas för mord, utrotning, för­slavning, tvångsför­flyttning, tortyr eller förföljel­se av en identi­fierbar folkgrupp eller ett kol­lektiv av politiska, rasmässiga, nationella, etniska, kulturella, re­ligiösa, genusmässiga eller andra skäl.  Människan  har undertryckt yttrande- och åsiktsfri­heten och för­följt politiskt olik­tänkande. Eftersom människan inte hade något att säga till om gällande tex yttrande  och åsiktfrihet var de ett brott mot mänskligheten. De levde i en diktatur med förföljelse, tortyr mm om de yttrade sig i vad de trodde var rätt

Hur kunde det här brottet hända?
Terror inledde i de kommunistiska styret i sovjet och kom därefter att prägla styrelseskicket under mer än 70 år. Brotten mot mänskligheten begicks mot många olika grupper. Terrorn riktades både mot regimens politiska motståndare, mot socioekonomiska kategorier som ”kapitalister”, ”borgare” och ”kulaker” och mot etniska grupper. Individerna dömdes efter vilken kategori de ansågs tillhöra, inte efter vilka handlingar de hade begått eller inte begått.
Josef Stalin styrde landet med järnhand.

Hur används porpaganda? Användes propagandan?
Propagandan användes i form av afficher, dom var mycket fördomsfulla. Allt för fronten Allt för segern stod det på afficherna.
I dagens ryska propaganda handlar det mer om att blicka tillbaka mot fornstora dagar.

Hur anser du att det hade varit att leva i ett landet och vara med om detta brott? Morivera dina åsikter med hjälp av den fakta som du har fått fram.
Det skulle nog vara hemsk att leva. Man hade inga rättigheter utan bara massa skyldigheter. Att bli kränkt som människa är inget jag vill. Att leva i ett land med kommunistiskt styre som har gjort sig skyldig till terror och svåra förbrytelser.

Vart ligger landet? 
Ligger i öst Europa och är ett stort land. Sovjet är Ryssland plus Ukraina. Sovjet var fram till 1991 efter det bytte det namn till Ryssland.

Hur är det i landet idag?
Rysslands president är Vladimir Putin och har varit president sedan 7 maj 2012. Fortfarande ett land som styrs av Putin men samhället har blivit lite bättre. Om vi jämför med Sverige med Ryssland är det en stor skillnad ekonomiskt. Klyftorna mellan rika och fattiga är större i Ryssland.

Hur beskriver de år 2014 när det gäller de mänskilga rättigheterna? Hur går det för världen och Sverige i dag?
Man kan tycka att Ryssland borde prioriterar ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter såsom rätt till arbete, lika lön för lika arbete och ekonomiskt skydd för yrkearbetande mödrar i samband med förlossning skulle ha en jämnare inkomstfördelning.Men inte det, de mänskliga rättigheterna är inte i mål.
I världen är vi inte nått målet några överskrifter är:Dramatik i FN kring hbt-rättigheter, Kinesisk tradition mer än kommunism, EU maktlös mot diktaturer, Hillary Clinton säger att -bögar smittar ej, Europas bro över mörka vatten, EU får kämpa hårdare i Öst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar