tisdag 2 juni 2015

Folkmord, Etiopien


Den tolfte december 2006, efter en tolvårig rättegång, dömdes den tidigare diktatorn Mengistu Haile Mariam till dödsstraff för folkmord på av en etiopisk domstol.
Mengistu och elva andra personer döms också för mord, frihetsberövanden (anhållaningar) samt konfiskering av privat egendom. Det fanns en hel del bevis och vittnen (hundratals) som tydde på att Mengistu var skyldig. Order om avrättningar fanns väl dokumenterade (genom skrivna order samt videoinspelningar) inför rättegången.


Mengistu, som idag lever i exil i Zimbabwe, fick sin makt genom en kupp i Etiopien 1974. Flera tusentals personer mördades i den kamp som gällde makten. Han tog makten genom en utrensningoperation som kallas "Röd Terror". I denna operation tvingade han människor att flytta av politiska skäl eller så kunde han döda dem.

Allt började när Etiopiens kejsare, Haile Selassie, störtades och sedan avled. Samma år började operationen "Röd Terror". Det dröjde däremot fyra år innan Mengistu fick makten som varade i sjutton år.  Mengistus styrelse störtades 1991 och det var då han flydde.

I Addis Abeba, Etiopiens huvudstad, ägde Mengistus rättegång rum, däremot fanns inte Mengistu på plats där när rättegången skulle hållas. Han bor nämligen utomlands i beskydd av Zimbabwes president, Robert Mugabes.

De politiska problem som uppstod skapade stora konsekvenser för Etiopiens ekonomi. Under 1980-talet var Etiopiens befolkning med om en av värdens mest värsta, och kända, hungerkatastrofer. Närmare en miljon människor svalt under ett år (1984-1985). Mengistu stoppade matsändningar till de områden där det bodde politiska motståndare.

Dock är det inte säkert att domen mot Mengistu kommer att verkställas eftersom Zimbabwe hittills har vägrat att utlämna den tidigare diktatorn.


Att leva i Etiopien under denna tid hade varit riktigt tufft eftersom man hela tiden skulle veta att man mest troligt skulle bli avrättad eller vara tvungen att flytta till dåliga omständigheter.


I Etiopien, som ligger i östra Afrika, har det inte skett något folkmord under senare år men det har däremot skett en hel del brott mot mänskligheten.


Etiopien är ett väldigt fattigt land och gör därför vad som helst för att få pengar. Vissa människor (investerare) från andra länder vill ha mark och betalar då Etiopien för att få den del de har betalat för och det är då som befolkningen tvingas flytta till områden med dåliga omständigheter som t.ex.  byar vars odlingsbara marker, mat, hälsovård och andra förnödenheter saknas. Att tvinga bort människor, från sitt hem, mot deras vilja är ett stort brott mot mänskligheten.

"Olyckligtvis nog har dessa tvångförflyttningar bara börjat. Regeringen har nämligen en plan för byomflyttning. " -SvD.se , 2012


Källor: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/etiopisk-ex-diktator-domd-for-folkmord , http://www2.amnesty.se/andranyheter.nsf/28e7508e9f17c671c1256d79002f6b1e/b47a881d2c67a129c125745600519470?OpenDocument

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar