tisdag 2 juni 2015

Folkmord Kambodja.

Folkmord är när en/flera individer med avsikt eliminerar en kulturell identitet.

Efter andra världskrigets hemska folkmord och brott mot mänskligheten tvingades världen att göra stora förändringar. Några exempel:


Före förintelsen blev enskilda individer sällan eller aldrig ställda till svars för staters massmord eller andra brott mot mänskligheten. Efter förintelsen grundades principen att en enskilda makthavare och myndighetsutövare kan ställas till svars. Till exempel för brott mot mänskligheten och för att ha implementerat lagar och regler som strider mot internationell rätt/folkrätt. Ingen kan längre gömma sig bakom staten eller skylla på att de ”bara lydde order”. Några konkreta exempel på de ökade möjligheterna att ställa individer till svars är de internationella brottmålsdomstolarna för det forna Jugoslavien och Rwanda.


Före Förintelsen ansågs stater ha relativt oinskränkt makt att bestämma över sina medborgare och över vad som hände innanför landets gränser. Efter Förintelsen antogs MR - förklaringen och skyddet av mänskliga rättigheter blev en internationell angelägenhet. 

Före Förintelsen var mottagandet och skyddet för flyktingar varje stats enskilda angelägenhet. Det fanns vissa internationella överenskommelser, men de var långt ifrån universella.  Efter Förintelsen och tillkomsten av Genèvekonventionen 1951 har flyktingar rätt att söka asyl, skydd, i ett annat land om de fruktar att deras liv/frihet hotas i hemlandet på grund av exempelvis etniskt ursprung, religion, nationalitet eller politisk uppfattning.

Amnesty ger många olika exempel om brott mot mänskligheten till exempel i Gaza så har Hamas genomfört summariska avrättningar. I Nigeria anklagas militären för utomrättsliga avrättningar, tortyr, kvävning och svält av fångar. 

Mellan åren 1975 och 1979 styrde Pol Pot och terrorregimen Röda khmererna i Kambodja. Under dessa fyra år sägs de ha mördat runt 2 miljoner människor och de anses ha begått folkmord i Kambodja.
Röda khmererna stod emot allt som kunde anses som högerpolitik och riktade sin terror mot thailändare, chamfolket och vietnameser. Röda khmererna leddes av Pol Pot och med våld och tvång försökte de omvandla landet till ett jordbrukssamhälle vilket slutade med att 25% av Kambodjas invånare mördades.
Vietnam invaderade Kambodja år 1979 och drev iväg de röda khmererna, inte förrän 1990-talet upphörde Röda khmererna att existera i Kambodja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar